Witaj Rupercie
Na początek kilka uwag wstępnych a potem przejdziemy do konkretnych modeli...
Sądzę, że masz do wyboru albo zasilanie z ogniw litowo-jonowych 18650 albo z kilku paluszków AA (raczej nie z kilku AAA). Można znaleźć latarki na 4 lub 6 paluszków AA które z całą pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Ale jeśli wszedłbyś w zasilanie ogniwami litowo-jonowymi to musisz pomyśleć zarówno o ładowarce jak i o samych ogniwach. Ewentualnie możesz wybrac latarkę która da się ładować bez wyciągania ogniwa - to ułatwia życie osobom starszym / mniej technicznym / czy po prostu nie lubiącym grzebania w sprzęcie
Jeśli zdecydujesz się na zakup latarki na ogniwa litowo-jonowe to policz dodatkowo (odlicz od całej kwoty) koszt zakupu ładowarki - od 35 do 55 PLN za przyzwoity sprzęt oraz koszt zakupu dwóch ogniw - powiedzmy od 25 do 50 PLN za sztukę.
Jeśli zdecydujesz się na zakup latarki na ogniwa AA to prawdopodobnie musisz policzyć koszt zakupu ogniw (lub także ładowarki) - 4 dobre ogniwa (Eneloopy) to koszt około 27 PLN a ładowarka to koszt rzędu 35 - 200 PLN - zależy co wybierzesz...
Tak ogólnie więc przyjmuję, że na samą latarkę mamy 200 - 250 PLN. Ale jesli się mylę to popraw mnie proszę
W przypadku latarek ładowalnych (faktycznie ładowalnych a nie z nazwy) koszty te nie występują.
Teraz inna kwestia - nie określiłeś, czy zakup ma być wyłącznie w kraju czy możliwy jest zakup ze sklepu zagranicznego? Jeśli tylko źródła krajowe to trzeba się nieco ograniczyć.
Przejdźmy teraz do diody i sposobu świecenia - w wielkim skrócie możemy to określi tak, że jeśli ma być szeroko i jasno to najprościej kupić latarkę z diodą XM-L lub MC-E (mam na mysli konkretny model

) a jeśli może być węziej za to z większym skupieniem, to możemy pomyśleć o latarce z diodą XP-E / XP-G - tu też mam na mysli konkretny model
Chciałbym także abyśmy uniknęli problemów z działaniem (co w niektórych markach bywa zbyt często niestety) więc skupimy się na latarkach ekonomicznych ale jednak z wyższej półki cenowej na co pozwala posiadany limit cenowy.
Jeszcze jedna uwaga - wskazuję w zasadzie tylko latarki z którymi zetknąłem się osobiście / miałem okazję poużywać i ocenić samemu jakość wykonania. Wielu ciekawych modeli na pewno nie wymienię, ale jak tu doradzać coś czego się nie używało?? Dla ułatwienia postaram się dać linki do opinii o tym sprzęcie, ale poszukaj także innych niż moje linki informacji...
To teraz do konkretów - na XM-L i z 18650 - polecana ostatnio i powszechnie chwalona
SolarForce L2P mod by Greg -
recka 1 oraz
recka 2
Na 6 x AA i z diodą MC-E - od dłuższego czasu na rynku i dobrze znana -
iTP A6 Polestar
Na ogniwa 18650 ale ładowane wewnętrznie bez wyciągania z latarki (w zestawie jest już ogniwo lub dwa oraz ładowarka) i z diodą XP-E lub XP-G -
iTP R01
Co do możliwości zakupu każdej z nich w kraju i w cenie odpowiedniej do Twoich możliwości to trzeba by pomyśleć - niedawno zamknął się jeden z fajniejszych sklepików gdzie te latarki (niektóre z nich) były dostępne w bardzo dobrych cenach i teraz konkurencja wykorzystuje okazję by nieco wyśrubować ceny. Ale coś się pewnie da wymyślić

A ze źródełek zagranicznych byłoby jeszcze łatwiej.
Pozdr.
Pikom