spam Kropelki

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
neutrinus
Kontakt:

spam Kropelki

Post autor: neutrinus »

Właśnie dostałem takie o PM:

Kod: Zaznacz cały

Witaj ;)

Jezeli lubisz pisac na forum (forum ogolnotematyczne), serdecznie zapraszam do nas ;

http://www.rozmowy.w-krainie-elfow.co*/

Nasz najstarszy uzytkownik skonczyl 70 lat

Serdecznie pozdrawiam.

Kropelka

Licze na to, ze dolaczysz do nas ;)
od użytkownika Kropelka. Mam zatem propozycję by zablokować PM od użytkowników zarejestrowanych nie dawniej niż 24h temu.
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Nie Ty jeden ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jak skonczylem czytac ten temat to tez sie pojawilo takie PW i u mnie. :roll:
BANA dac i tyle
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

No cóż, konto zablokowane...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Nie wiem czemu ludzie nie potrafią pojąć, że taki marketing wywołuje skutki dokładnie odwrotne od zamierzonych.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Bardzo dobrze że mamy taki a nie inny regulamin i nasi moderatorzy są czujni, w innym wypadku co 2 post to by była jakaś reklama a PW ciągle było by zapchane spamem od gości którzy rejestrują się na forum tylko po to żeby wrypać jakąś reklame.
oskar

kropelka

Post autor: oskar »

Dziś zostałem zaatakowany przez jakąś ,,kropelkę,, na naszym forum, z tego co zdążyłem się zorientować to administracja już poczyniła pewne kroki w sprawie tej ,,kropelki,, .
Nie lubię nagabywania przez dziwolągi a na to mi wygląda, poważny error mi wyskoczył jak przeczytałem zaproszenie do krainy elfów i murzynków bambo. Zwłaszcza po ciężkim dniu pracy.
Uffff oby mniej tego.

Pozdrawiam.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Pykacz .

Post autor: Pykacz . »

Do nie też dotarło . Fajnie że już jest spokój . :)
ProLight

Post autor: ProLight »

I ja ;)
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Kropelka zablokowana , niedługo pojawi się pewnie inny troll co będzie zapraszał/ reklamował w ten sposób swoje forum.
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Moja propozycja - PHPBb daje możliwość wprowadzenia grupy nowych użytkowników, do której automagicznie trafiają wszyscy, którzy mają mniej niż ileśtam postów. Tacy userzy mają zablokowane PW. Dopiero jak napiszą coś, to się im odblokowuje, to samo dotyczy umieszczania linków. Metoda ta sprawdziła się w praktyce.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

amisiek, świetny pomysł, pamiętasz może nazwę?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

To jest w ustawieniach grup. Trzeba stworzyć nową grupę, zaznaczyć że userzy dodawani są po iluś tam postach. Później w ustawieniach działów i prawach grup trzeba pozmieniać trochę parametrów. Niestety już dawno nie obsługiwałem forum i pamiętam tylko szczątki. Najlepiej zainstalować na darmowym hostingu skrypt i po testować działanie bo właśnie ustawieniami praw grup można troszkę namieszać.
Ostatnio zmieniony piątek 19 paź 2012, 21:28 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Chwila, zaloguję się na Lighting-Gallery.pl i tam zobaczę. Tu jest inna wersja skryptu, ale działać powinno podobnie. Za chwilę edytnę ten post i wpiszę.

edit-
w PA -> zarządzanie grupami -> grupy predefiniowane -> Nowi użytkownicy.
teraz PA -> menu u góry użytkownicy i grupy -> menu po lewej uprawnienia globalne grupy -> wybierasz nowych i zatwierdzasz. Sprawdzasz "Uprawnienia użytkowania". Teraz "Zaawansowane ustawienia" -> Zakładka Prywatne Wiadomości. I tutaj szalejesz i stosujesz. Zresztą przyjrzyj się nie tylko tej zakładce :)
Teraz pora wdrożyć to w życie.
Otóż nawigujesz PA -> u góry zakładka Ogólne -> Rejestracja użytkowników. W polu "Limit liczby postów nowych użytkowników": wpisujesz np 5. Zatwierdzasz i gotowe.
Mała uwaga - w starszych wersjach to zmieni uprawnienia wszystkich użytkowników z małą ilością postów, także userzy muszą mieć świadomość ewentualnych ograniczeń. Wtedy należy ich uprzejmie poprosić, by napisali wymaganą liczbę postów i wtedy sie odblokuje samo.
Jeśli bardziej chcesz dokręcić śrubę i ręcznie przenosić userów do lepszych grup z czasem, to możesz ustawić im grupę "Nowi użytkownicy" na domyślną, ale ja bym tego nie polecał, za dużo pracy daje adminom.
Może to trochę pomoże ze spamem. My zrobiliśmy trochę inaczej, ale na światełkach (a to przecież też dość ruchliwe Forum) ten sposób wydaje się całkiem sensowny. Wyłączenie nowym userom aktywacji linków BBCode w postach przy okazji zmniejsza ranking forum dla spamerów.

Oczywiście spam od kropelki też dostałem, ja bym wywalił tego usera razem z postami, bo może ktoś chce mieć taki login i będzie miał zablokowane. Profilaktycznie można zbanować e-mail, by nikt go nie użył ponownie do rejestracji, ale wg mnie tacy śmieciarze są jednorazowi. Gorsi są małoletni napaleńcy, z takimi trzeba stanąć na wysokości zadania i porządkować ;)
Vigo

Post autor: Vigo »

amisiek pisze:Chwila, zaloguję się na Lighting-Gallery.pl i tam zobaczę. Tu jest inna wersja skryptu, ale działać powinno podobnie. Za chwilę edytnę ten post i wpiszę.

edit-
w PA -> zarządzanie grupami -> grupy predefiniowane -> Nowi użytkownicy.
teraz PA -> menu u góry użytkownicy i grupy -> menu po lewej uprawnienia globalne grupy -> wybierasz nowych i zatwierdzasz. Sprawdzasz "Uprawnienia użytkowania". Teraz "Zaawansowane ustawienia" -> Zakładka Prywatne Wiadomości. I tutaj szalejesz i stosujesz. Zresztą przyjrzyj się nie tylko tej zakładce :)
Teraz pora wdrożyć to w życie.
Otóż nawigujesz PA -> u góry zakładka Ogólne -> Rejestracja użytkowników. W polu "Limit liczby postów nowych użytkowników": wpisujesz np 5. Zatwierdzasz i gotowe.
Mała uwaga - w starszych wersjach to zmieni uprawnienia wszystkich użytkowników z małą ilością postów, także userzy muszą mieć świadomość ewentualnych ograniczeń. Wtedy należy ich uprzejmie poprosić, by napisali wymaganą liczbę postów i wtedy sie odblokuje samo.
Jeśli bardziej chcesz dokręcić śrubę i ręcznie przenosić userów do lepszych grup z czasem, to możesz ustawić im grupę "Nowi użytkownicy" na domyślną, ale ja bym tego nie polecał, za dużo pracy daje adminom.
Może to trochę pomoże ze spamem. My zrobiliśmy trochę inaczej, ale na światełkach ten sposób wydaje się całkiem sensowny. Wyłączenie nowym userom aktywacji linków BBCode w postach przy okazji zmniejsza ranking forum dla spamerów.

Oczywiście spam od kropelki też dostałem, ja bym wywalił tego usera razem z postami, bo może ktoś chce mieć taki login i będzie miał zablokowane.
Tak zupełnie odbiegając od tematu wątku to wszedłem sobie z ciekawości na Lighting-Gallery.pl i nawet nie podejrzewałem, że ludziska kolekcjonują lampy i nie są to jakieś antyki z witrażowymi abażurami, czy naftowe :mrgreen: tylko lampy rozumiane jako źródła światła, czyli lampy wyładowcze, świetlówki, żarówki, itd., a wszystko to zawarte na całkiem ciekawym forum.
Z przyjemnością zaglądam na takie branżowe fora pasjonatów nawet jeżeli daną dziedziną nie jestem bezpośrednio zainteresowany.

Zakamarki internetu co i rusz mnie zadziwiają. :)

Ale co ja mam do gadanie kiedy sam zbieram (zbierałem) telefony komórkowe, a obecnie namiętnie gromadzę scyzoryki szwajcarskie. :wink:

___
ODPOWIEDZ