Chwila, zaloguję się na Lighting-Gallery.pl i tam zobaczę. Tu jest inna wersja skryptu, ale działać powinno podobnie. Za chwilę edytnę ten post i wpiszę.
edit-
w PA -> zarządzanie grupami -> grupy predefiniowane -> Nowi użytkownicy.
teraz PA -> menu u góry użytkownicy i grupy -> menu po lewej uprawnienia globalne grupy -> wybierasz nowych i zatwierdzasz. Sprawdzasz "Uprawnienia użytkowania". Teraz "Zaawansowane ustawienia" -> Zakładka Prywatne Wiadomości. I tutaj szalejesz i stosujesz. Zresztą przyjrzyj się nie tylko tej zakładce

Teraz pora wdrożyć to w życie.
Otóż nawigujesz PA -> u góry zakładka Ogólne -> Rejestracja użytkowników. W polu "Limit liczby postów nowych użytkowników": wpisujesz np 5. Zatwierdzasz i gotowe.
Mała uwaga - w starszych wersjach to zmieni uprawnienia wszystkich użytkowników z małą ilością postów, także userzy muszą mieć świadomość ewentualnych ograniczeń. Wtedy należy ich uprzejmie poprosić, by napisali wymaganą liczbę postów i wtedy sie odblokuje samo.
Jeśli bardziej chcesz dokręcić śrubę i ręcznie przenosić userów do lepszych grup z czasem, to możesz ustawić im grupę "Nowi użytkownicy" na domyślną, ale ja bym tego nie polecał, za dużo pracy daje adminom.
Może to trochę pomoże ze spamem. My zrobiliśmy trochę inaczej, ale na światełkach (a to przecież też dość ruchliwe Forum) ten sposób wydaje się całkiem sensowny. Wyłączenie nowym userom aktywacji linków BBCode w postach przy okazji zmniejsza ranking forum dla spamerów.
Oczywiście spam od kropelki też dostałem, ja bym wywalił tego usera razem z postami, bo może ktoś chce mieć taki login i będzie miał zablokowane. Profilaktycznie można zbanować e-mail, by nikt go nie użył ponownie do rejestracji, ale wg mnie tacy śmieciarze są jednorazowi. Gorsi są małoletni napaleńcy, z takimi trzeba stanąć na wysokości zadania i porządkować