Prosta ładowarka Li-ion z sygnalizacją naładowania.

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
tobias1

Prosta ładowarka Li-ion z sygnalizacją naładowania.

Post autor: tobias1 »

Panowie, na elektrodzie znalazłem schemat ładowarki li-ion stworzony przez kolegę, który i na naszym forum jest zarejestrowany, aczkolwiek z racji miejsca w jakim go umieścił, temat wylądował w śmieciach. Mówi się trudno.

Obrazek

Tutaj jest schemat, a tutaj opis:

"Napięcie wejściowe stabilizowane jest do poziomu 4.17V przez LM317. Ładuje ono akumulator. Rezystor R3 pełni rolę ogranicznika prądowego i rezystora pomiaru prądu. Napięcie które się na nim odkłada porównywane jest z wartością ustawioną przez potencjometr I_ADJ i jeśli spadnie poniżej, zapali diodę.
Drugi komparator porównuje napięcie baterii (odpowiednio przeskalowane przez potencjometr V_ADJ) z napięciem 1.25V, uzyskanym za pomocą diody zenera i dzielnika napięcia. Jeśli osiągnie tą wartość, zapala się druga dioda.

Czyli podczas ładowania najpierw zapali się dioda sygnalizująca osiągnięcie napięcia ~4.17V, a potem dioda oznaczająca spadek prądu ładowania do bardzo niskiej wartości. Kiedy dwie diody się świecą, akumulator jest naładowany."

Czy to będzie działało tak jak powinno, czy może coś trzeba zmienić?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Przy takim rozmieszczeniu elementów tryb z CC na CV zmieni się szybciej niż powinien, tzn rezystor R3 trzeba by przenieść na lewo od R7 i można także dodać regulację prądu ładowania. Znacznie prostszy układ jest na naszym forum > http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ight=lm317 (przeczytaj 1wszą stronę bo na kolejnych schematach dodane zostały 2 "bajery"). Pod koniec tematu opisałem jak zmienić próg zapalania diody sygnalizującej koniec ładowania - warto zastosować tą uwagę, bo możesz czekać długo na teoretycznie 100,001% naładowania mając już dawno 99,999% ;)
tobias1

Post autor: tobias1 »

Tamten temat już przestudiowałem, ciekawy byłem, jakie zdanie będą mieli koledzy na temat tego schematu.
ODPOWIEDZ